Wat, geen tech?

Door Teddy op woensdag 28 januari 2015 21:14 - Reacties (13)
Categorie: Teardrop, Views: 8.536

Nee, tenminste niet de traditionele tech die je op Tweakers verwacht.

-Wat dan wel?

Ik ben in mijn vrije tijd een teardrop trailer aan het bouwen, en wil mijn vorderingen hier een beetje bijhouden.

Om te beginnen zal ik trachten uit te leggen wat het is en hoe het ontstaan is.
Teardrops zijn ontstaan in de jaren 20/30 van de vorige eeuw, als een goedkope, makkelijke manier van camperen, het zijn wat wij noemen "caravans". Ontstaan tijdens en vlak na de grote depressie in Amerika, vaak gebouwd door mensen thuis met tekeningen uit bijvoorbeeld Mechanix Illustrated of Popular Mechanics. Assen kwamen van oude auto's, de opbouw was van hout, en geen twee waren gelijk.

trailer42 honeymoon

Na de tweede wereldoorlog waren er opeens veel vliegtuigbouwers en aluminiumwerkers met vrije tijd, en sindsdien is ook aluminium een veel gebruikt materiaal bij teardrops.

oregon trailr campinn 560

-Jaja, maar wat is het nou?

Een kleine caravan, meestal zo'n 2,5 Š 3 meter lang, geen stahoogte, het interieur bestaat vaak uit alleen een bed, koken doe je onder de achterklep, en de algehele vorm heeft wel wat van een halve waterdruppel weg.

bed keuken

Tegenwoordig kun je ze kant en klaar kopen, zelfs hier in Nederland, maar het leek me leuker en meer voldoenend om er zelf ťťn te bouwen, naar eigen inzicht en kunnen. Ik ben geen houtbewerker, lasser of iets anders technisch, ik weet nog net aan welke kant je een hamer vast moet houden (daar past gelukkig wel alles mee). Dus mocht je iets zien waarvan je denkt "wat een idioot", mijn excuses, ik weet niet beter.

Veel van mijn informatie en inspiratie komt van een amerikaans forum van zefbouwers, Teardrops 'n Tiny travel Trailers. Aangezien die rare amerikanen nog steeds met voeten en gallons werken, heb ik zelf maar tekeningen gemaakt, zodat alles wat makkelijker rekent. Ik ben al een tijdje bezig, maar aangezien het hobby is en blijft gaat het niet altijd snel. In de volgende blog zal ik beginnen met mijn daadwerkelijke eigen teardrop, en hopelijk geregeld updates schrijven. Mocht je vragen hebben, een teardrop bezitten of anders iets willen melden, ga hieronder vooral je gang!

Volgende: ideeŽn en tekeningen 01-'15 ideeŽn en tekeningen

Reacties


Door Tweakers user Damic, woensdag 28 januari 2015 22:08

Teardrop is wel leuk want platen plooien mee :) trouwens wil je je plans met ons delen eventueel een link naar de originele plannen.

mmms ik denk trouwens dat een build topic handiger is voor vragen enzo (vermits je zelf zegt dat je niet zo handig bent, als ik goed verstaan) en dit blog dan behouden om je globale vorderingen te tonen.

Cheers

Door Tweakers user Teddy, woensdag 28 januari 2015 23:57

De plannen staan in het volgende blog, mocht je ze willen hebben is dat natuurlijk geen probleem.

Mijn (on)handigheid is niet helemaal zoals ik hier schets, tis meer om aan te geven dat ik geen professional ben. Ik heb basis gereedschap in mijn werkplaats, leen hier en daar wel eens wat en heb al mijn vingers nog :-)

Mijn echte buildlog en vele vragen staan op tnttt.com, echt een must voor bouwers wegens de gezamelijke kennis die ze graag uitdragen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 januari 2015 00:00]


Door Tweakers user Karmos, donderdag 29 januari 2015 07:23

Ga je die teardrop in hout maken of in aluminium? Ziet er wel leuk uit ihmo! :)

Door Tweakers user fotografie999, donderdag 29 januari 2015 07:32

Leuk! Ga ik met interesse volgen!

Door Tweakers user Moosjes, donderdag 29 januari 2015 09:22

Zijn er geen regels/keuringen waar een aanhanger/caravan aan moet voldoen? Hoe ga je dat oplossen?

Door Tweakers user Bamisaus, donderdag 29 januari 2015 09:25

Gaaf idee, ziet er op de plaatjes ook gaaf uit! Als je hier echter echt mee wilt gaan kamperen moet je hem achter de auto hangen. Hier zijn natuurlijk veel regels en voorschriften voor. Heb je je hier al in verdiept? Volgens mij is de overheid er namelijk niet zo happig op om zelfgebouwde voertuigen zomaar op de openbare weg te laten.

Door Tweakers user a fly, donderdag 29 januari 2015 09:58

Tot 750KG totaalgewicht van de aanhanger zijn er vrij weinig regels en voorschriften buiten verlichting en het kenteken.

Door Tweakers user Teddy, donderdag 29 januari 2015 10:22

De skin wordt aluminium, onderhuids is alles hout.

Zoals a fly zegt, bijna alles mag. De enige vreemde regel is die voor het mistachterlicht, deze is verplicht op aanhangers tot 750 kilo, aanhangers met een hoger totaalgewicht hebben deze niet nodig.
In mijn optiek is dat erg krom, kleine aanhangers worden vaak gebruikt door particulieren, welke wel 2x nadenken voor ze de weg op gaan met mist, terwijl de zware aanhangers, veelal gebruikt door bedrijven wel bij weer en wind de weg op moeten.

Door Tweakers user jjust, donderdag 29 januari 2015 10:36

Wat een gaaf project. Eigenlijk best leuk die teardrops.

Door Tweakers user Xessive, donderdag 29 januari 2015 19:52

Die karretjes zien er inderdaad leuk uit. Ik ben zeer benieuwd naar je vorderingen.
Heb je enig idee wat zo'n project gaat kosten?

[Reactie gewijzigd op donderdag 29 januari 2015 19:52]


Door Tweakers user Teddy, vrijdag 30 januari 2015 09:41

Ik gok dat ik zo'n 1500 euro kwijt ben, maar je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Door Wesley, vrijdag 30 januari 2015 10:45

Wel leuk om te zien in iedere geval :) Ik vind vooral die glinsterende caravans erg mooi uit zien.

Door Tweakers user Morress, maandag 9 februari 2015 20:37

vet man! Heb nog een partij Abachi hout liggen, licht en lichtgewicht, misschien is het nog wat voor je interieur. Super project, vind die teardrops altijd megastrak er uit zien. Wel roversgoed hoor!!

Reageren is niet meer mogelijk