ideeŽn en tekeningen

Door Teddy op woensdag 28 januari 2015 23:11 - Reacties (6)
Categorie: Teardrop, Views: 4.971

Na het lezen van tig buildlogs en bekijken van honderden foto's heb ik mijn wensen maar eens op een rijtje gezet, wat wil ik nu precies?
-Een bed van standaard afmetingen, dus 140 of 160 cm en twee meter lang.
-Een fatsoenlijke koelkast of box op 12 en 230 volt.
-gasstel, water en bergruimte in de keuken.
-bergruimte in de cabine.
-disselbak voor gasfles en andere meuk.

Een teardrop is vaak 244 cm lang, en 122 cm hoog. Waarom? 4x8 voet is een standaard maat voor houtplaten. Dit zou voor mij te klein zijn, ik wil graag de koelbox een vaste plek geven, dus de lengte moet minimaal bed+koelbox+wanden zijn, met nog wat ruimte voor de ronding aan de achterzijde. (Amerikaanse teardrops hebben vaak een losse koelbox gevuld met ijs op het aanrechtblad staan, welke op locatie op een vleugeltafel of picknickbank wordt gezet, zo kom je nog veel meer zaken tegen die in europa niet practisch zijn.)
Maar al met al kom je dan uit op ongeveer 285 cm, en de breedte is afhankelijk van het chassis/de as waar het op gebouwd wordt.

plannen
Het onderste deel is al een redelijk oud plan, met in rood kastjes, donkergroen een matras, koeling in paars en wat andere zaken. Bij nader inzien (veel tekenen en bier drinken) ging mijn voorkeur toch uit naar het bovenste model, in aluminium, en niet voor een woody, imho is alu toch net iets mooier (en onderhoudsvriendelijker) dan hout.

Technische zaken als verlichting en stroom heb ik toen niet echt bij stil gestaan, dit soort dingen kwamen onder andere na een uurtje met een RDW keurmeester aan de telefoon, diverse fora en heel veel google werk, en eigenlijk blijkt het heel erg mee te vallen met de regelgeving, bijna alles is logisch. Verlichting moet kloppen, inclusief mistachterlicht onder 750 kilo, zijreflectoren moeten aanwezig zijn, breedte lichten verplicht, de as moet gekeurd zijn voor hoge snelheden, en gasleidingen moeten gasdicht zijn. Wat betreft de opbouw, deze moet degelijk zijn, maar echte regels zijn er niet voor.

Uiteindelijk (lees: na een paar maanden, dus de chronologie gaat bij deze het raam uit) ben ik bij deze plannen uitgekomen, elk balkje(grijs) heeft een functie, niets is overbodig, om gewicht te besparen, en meer ruimte voor isolatie te creŽren.
frame

Maar zolang ik het nog niet gebouwd heb staat niets vast, dus sommige dingen kunnen en zullen nog best veranderen. Mocht je de tekeningen op ware grootte willen hebben, geen probleem, geef even een gil, dit komt verder aan bod in een later blog, om toch nog enig overzicht in de tijdslijn te behouden.

Nog een artists impression om af te sluiten.
model

Volgende: Donor - Nee, geen kebab, een chassis donor. 02-'15 Donor - Nee, geen kebab, een chassis donor.
Volgende: Wat, geen tech? 01-'15 Wat, geen tech?

Reacties


Door Tweakers user matroosoft, vrijdag 30 januari 2015 22:08

Een erg leuk idee, zo'n teardrop! Bij mij begint het in ieder geval ook te kriebelen, als ik er meer tijd voor had.. Eerst meer eens afkijken hoe jij het doet. Sowieso leuke blog!

Door Tweakers user Wist geen Naam, vrijdag 30 januari 2015 22:16

Hoe zit het eigenlijk met de isolatie? Je wilt natuurlijk niet in een snik hete of koude teardrop zitten.

Door Tweakers user henkbas, zaterdag 31 januari 2015 17:51

succes... ontzettend leuk zo'n klein dinkie om mee rond te trekken...

Door Tweakers user Teddy, zaterdag 31 januari 2015 22:06

In de wanden zit 2 cm polystyreen, het dak komt 4 cm, en de vloer ligt een schuimmatras op :-)

Door Tweakers user nokiaan958GB, zaterdag 31 januari 2015 23:31

Grappig, ik begin bij het schetsen altijd met een plattegrond :)

Stoer dat je dit zelf wilt gaan maken. Is in principe goed te doen.
De steunpoten niet vergeten.
En natuurlijk veel aandacht voor de waterdichtheid, ook aan de onderkant.

Waarom niet de wielen onder de caravan ipv ernaast? Het wordt zo wel een superbreed vehicle. 20+3+140+3+20=186 (bij bedbeedte twijfeleaar) of 206 (bij normale bedbreedte)

Maar man o man wat een werk.
Ik zou liever een ruimere 2e hands caravan kopen ;)

Door Tweakers user Teddy, zondag 1 februari 2015 11:16

Injecteer epoxy en veel kit zorgen voor de waterbestendigheid, en de pootjes zijn niet vergeten :-)

De wielen eronder is een optie, maar qua breedte zou het weinig uit maken, aangezien het matras alsnog tussen de wielen zou moeten passen, de vloer kan niet te hoog zijn ivm de "instap".

Reageren is niet meer mogelijk