Let's get it rollin'

Door Teddy op maandag 9 februari 2015 10:10 - Reacties (8)
Categorie: Teardrop, Views: 5.847

Nu het onderstel kaal is is het een fluitje van een fl0,01 om de as aan te pakken, 8 bouten en de oploop/handrem los en de hele as is vrij. De caravan heeft het grootste deel van z'n leven op ťťn van de eilanden doorgebracht, weinig kilometers, maar veel zoute zee lucht, wat dan ook wel te zien was aan de as. Een flinke sessie met de roestborstel en en roestomzetter later deed veel goed.
as borstelen as ontroesten

Een paar laagjes verf, nieuwe remkabels, nieuw vet in de lagers en de remmen schoonmaken, en de as lijkt wel als nieuw. Ondanks dat alles bijna 30 jaar oud is is de meeste informatie wel op internet te vinden, en ook reserve onderdelen zijn volop te krijgen, zowel origineel als verbeterde versies.as spuiten as montage

Tijd om de flex in het frame te zetten, 48 cm eraf, en opeens is het een teardrop chassis. Waarom zul je je afvragen? Bijna al het gewicht zin achter en op de as, het voorstuk is namelijk alleen bed, en weegt amper wat. De keuken daarintegen is waar al het gewicht zit, koelkast, water, bier, kookgerei. Door de boel in te korten (of de as naar achteren te verplaatsen) houd je toch nog voldoende kogeldruk over. De exacte lengte is gelukkig niet helemaal gokwerk, er is een redelijk acurate calculator te vinden die alles keurig voor je uitrekent. Het enige nadeel is dat alles in duimen en ponden is, en je toch een beetje moet rekenen.frame ingekort

Volgende: die bodem, is niet van karton 02-'15 die bodem, is niet van karton
Volgende: Donor - Nee, geen kebab, een chassis donor. 02-'15 Donor - Nee, geen kebab, een chassis donor.

Reacties


Door Tweakers user jjust, maandag 9 februari 2015 10:13

Dat was weer een productief weekend! Keep up the good work.

Door Tweakers user Gertjuhjan, maandag 9 februari 2015 15:40

Waarom heb je gekozen om het frame in te korten? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Aangezien je toch de as hebt kunnen demonteren, had je dan niet beter de as kunnen verplaatsen naar achter voor het creŽeren van hetzelfde effect?
Geen idee of er officiele maten zijn voor een teardrop caravan, maar dan had je wel wat meer ruimte gehad.

Door Tweakers user nozem, dinsdag 10 februari 2015 09:46

Echt superleuk om dit verhaal te volgen, Teddy! Het is interessant, vermakelijk en vlot geschreven en goed voorzien van foto's. :)

Door Tweakers user Erwin, dinsdag 10 februari 2015 10:30

Mooi om te volgen. Ga je de rest van het frame nog behandelen voor je verder gaat opbouwen?

Door Tweakers user Teddy, dinsdag 10 februari 2015 10:48

Gertjuhjan schreef op maandag 09 februari 2015 @ 15:40:
Waarom heb je gekozen om het frame in te korten? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Aangezien je toch de as hebt kunnen demonteren, had je dan niet beter de as kunnen verplaatsen naar achter voor het creŽeren van hetzelfde effect?
Geen idee of er officiele maten zijn voor een teardrop caravan, maar dan had je wel wat meer ruimte gehad.
De as is een wezenlijk onderdeel van het frame in dit geval, het is op de foto's niet echt duidelijk, maar er zit een groot gat in beide zijden van het frame, waar de as in valt, en de montageplaat van de as zorgt voor stevigheid tussen de voor- en achterzijde van het frame.
Officiele maten zijn er niet, maar mijn wens is compact, vandaar.
Erwin schreef op dinsdag 10 februari 2015 @ 10:30:
Mooi om te volgen. Ga je de rest van het frame nog behandelen voor je verder gaat opbouwen?
30 jaar vet en en smeer weghalen :-) De dissel met alles er aan vast staat voor volgend jaar op de planning, deze is vorig jaar nog helemaal nagekeken, en na een rondje met de vetspuit kan die nog wel een jaar mee. het frame is helemaal verzinkt, dus roest is eigenlijk niet te vinden, behalve waar ik de flex heb gebruikt, dus dat staat in de zinkspray.

Door Tweakers user Secsytime, woensdag 11 februari 2015 09:48

Leuke blog man, ben erg benieuwd naar het resultaat!

Ik weet trouwens niet of je dit weet maar je mag verzinkte spullen niet lassen, hierbij komen hele schadelijke gassen vrij.. (beter voorkomen dan genezen)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 februari 2015 09:50]


Door Tweakers user Teddy, woensdag 11 februari 2015 11:21

Secsytime schreef op woensdag 11 februari 2015 @ 09:48:
je mag verzinkte spullen niet lassen, hierbij komen hele schadelijke gassen vrij..
Dat wist ik inderdaad niet, nu wel :-) Maar ik had geen plannen om er aan te lassen.

Door Tweakers user siggy, zaterdag 14 februari 2015 13:42

Ik ben heel benieuwd met welke materialen je het frame gaat maken en waar (dus) de stijfheid vandaan gaat komen.

Ik heb al een caravan gezien met houten frame, aluminium of staal lijkt me te zwaar. Ik zou zelf een wat meer standaard caravan willen maken waarbij de buitenkant naadloos glasvezelversterkte polyester is.

Reageren is niet meer mogelijk